İnternet hızımızı öğrenelim!

TTnet müşteri hizmetlerinin yönlendirdiği hız testi sayfasına alternatif olarak size Ookla'nın hız testi sitesini tanıtacağım.

Adres bu:
http://www.speedtest.net/

Görmüş olduğumuz siteye girdiğimizde bu harita bizi karşılamakta.


Bu harita üzerinde begin test'i tıkladığınızda IP'nize en yakın sunucudan hızınızı en doğruya yakın ölçmeye çalışır.Genel de çıkan rakamlar doğrudur.


Görmüş olduğunuz download hızı TTNET'in 8 Mbps ye kadar bana sunduğu hız.Fakat daha 8 Mbps yi göremedim doğrusu.(Darısı Fiberin başına!Hedef 20 Mbps!)
Şimdi bu testte günlük en çok girdiğimiz adreslerin sunucularını Türkiye'de olduğunu farazi olarak kabul ettik.


Fakat günlük hayatta kullandığımız çoğu web adreslerinin sunucuları yani serverları Amerika'da bulunmakta ve önemli olan da o server üzerindeki hızımız. Yukarıdaki resimde California eyaletinden seçtiğim server üzerinden denedim ve rakamlar hemem hemen aynı çıktı.

Sizler de hızınızı Amerika,Kanada ve Almanya gibi ülkeler üzerinden server seçerek doğruya yakın bulabilirsiniz.Size bu konuda fikir verebilir.

Ping değerleri ise mesafe arttıkça büyür.Bu doğaldır.Bunun net hızınızla pek alakası yoktur.Fakat online oyuncuysanız o zaman işler değişir.İyi online oyun performansı için iyi ping süreleri iyi ping süreleri için ise fiberi çaredir.Bazı DNS ayarlarının da pink süresini olumlu ya da olumsuz etkilediği görülmüştür.Google DNS kullandığım için bir miktar ping kaybolmuş olabilir.

Upload olarak da sıkıntı yaşayan bir ülkeyiz. Upload hızları yani karşıya gönderdiğimiz veri hızları ise diğer ülkeler gibi download hızıyla orantılı olması gerekirken oldukça azdır.

Speedtest sitesi mobil kullanıcıları da unutmamış. Bunu da belirtmeden geçemeyeceğim. iOSAndroid ve Windows Phone için sürümleri bulunmakta.Bu sayede wi-fi üzerinden hem ev-ofis dsl veya fiber hızınızı hem de mobil operatörünüzün sunduğu data hızlarını tespit edebilirsiniz.

Hızınızı test ederken modeme kablolu bağlanmanızı ve veri alış-verişi yapan her türlü programı ve tarayıcıları kapatmanızı tavsiye ederim.

Kolay gelsin...

Ookla Speedtest puts the most sophisticated broadband testing and analysis tools into the hands of anyone interested in finding out just how connected they actually are. This free service from Ookla opens hundreds of testing locations around the world to anyone curious about the performance of their Internet connection. Use our service to view your service's performance history, then share and compare with others near you - or around the globe.
Performing over 50 million tests every month, Ookla Speedtest is the global standard in Internet connection testing. Available on the web and on the iPhone and Android mobile platforms, the data collected powers the unparalleled global broadband statistics site Net Index where you can browse top bandwidth speed by country, or narrow down statistics to very specific locations.

Good Luck!

Yorumlar

Popüler Yayınlar